Gasztronómia

Borban az igazság

Ahogy azt már megszokhattuk, jó bornak is kell a cégér!

De vajon hol is kezdődik a jó bor fogalma, mitől is lesz prémium minőségű egy bor, amely csak a kiváltságosok asztalára kerülhet?

Magyarországon az elmúlt évek alatt számos borászat került előtérbe és ezáltal a kínálat az egekbe szökött. Az üzletek polcain a választék kavalkádja már szinte kétségbeejtő.

Melyiket is válasszam, a reklámokból már ismert márkát vagy a borászat híres tulajdonosának a boraiból vigyek haza a vacsorához, esetleg az aktuális szupermarketek akciós kínálatából emeljek le egy üveggel a mai menühöz?

Az étel „ízesítéséhez” van rá szükség, esetleg jó társaságként szolgál egy film közben, barátok érkeznek és szeretnénk a legjobbat nyújtani számukra vagy egy rendezvényhez elengedhetetlen pár palack a „legjobbikból”.

Mivel a borfogyasztás számomra inkább az ételek ízesítéséhez szolgál, még ebben a helyzetben is elgondolkodtató számomra a bor kiválasztása.

Sajnos sokat adok a külsőségekre, a letisztult eleganciával megtervezett borok címkéje miatt előszeretettel nyúlok a polcokon az ilyen címkével ellátott borokhoz.

Tudom, ez a lehető legrosszabb megoldás, egy jó komornyik ezt a gondot is leveszi a vállunkról, tisztában van azzal, hogy melyik bor illik az alkalomhoz és tisztában van azzal is, hogy a márkanév kötelez.

Egy laikus borfogyasztó számára hasznos segítség lenne az élelmiszer áruházak borokat kínáló polcainál egy szakértői segítség vagy egy applikáció, amely nem a megfizetett reklámok miatt kínálja a részünkre szükséges borokat.

Bár lehet van már ilyen, ugyan eddig nem találkoztam még vele.

Esetleg ötletként szívesen ajánlanám azoknak akik ilyen applikációk tervezésével foglalkoznak.

Sommelier-t még nem láttam egyetlen egy élelmiszerüzletben sem, igaz az is, hogy ha valakinek ilyen segítségre van szüksége akkor eleve egy olyan üzletet keres fel, ahol magasan képzett szakemberek tudják útba igazítani és nagymértékben megkönnyítik a megfelelő bor kiválasztását.

Olyanban még nem volt részem, hogy az ügyfélszolgálatról egy kedves női hang az üzlet hangosbemondóján keresztül, lágy hangon közölné:

– Kérnék egy sommelier-t vagy munkatársat a bor osztályunkra. Egyik kedves vásárlónknak segítségre lenne szüksége.

Bár lehet történt már ilyen és megérkezett „Erzsébet” aki előzőleg a Skála Áruház leépített eladója volt. Mosollyal az arcán próbálna kedvesen egy bort ajánlani.

Mennyire bízhatunk a szaküzletek általi ajánlatokban?

Azt gondolom, hogy maximálisan hiszen ha megvásároljuk a kiválasztott bort és csalódnunk kell, akkor valószínű, hogy a jövőben vagy az üzletet kerüljük el vagy a szakembert aki ajánlotta.

Ha mégis vállaljuk a kockázatot, akkor ezzel mindössze csak egy problémám van, ismét egy üzlet amelyet fel kell keresnem, navigáció és indul az üzlet felkutatása, amelyhez ha szerencsém van akkor a parkoló is rendelkezésre áll.

De mindez komoly időveszteség, pláne Budapest amúgy is leterhelt útszakaszain.

„Ha minden össze áll, még akkor is elbizonytalanodhatok a kínálat láttán, talán még zavarba is jöhetek, hiszen egy nálam képzettebb szakember fogja megmondani, hogy milyen bort vigyek ami az alkalomhoz illő.” – Ez csak hangos gondolkodás volt.

A komornyik megoldaná egy szempillantás alatt, nos legyen így. Igyekszünk a jövőben a lehető legjobb hazai borokat bemutatni, amelyek tényleg a prémium minőséget képviselik, ezzel időt spórolva és garanciát nyújtva az olvasóinknak.